5 października grupę Skrzacików odwiedziła pani Ewa Kuśmierczyk – babcia Marianki i Bartka. W pierwszej części naszego spotkania pani Ewa zapoznała dzieci ze sposobami przygotowywania przetworów z warzyw i owoców na zimę. Przedszkolaki miały okazję obejrzeć ogórki, fasolę, śliwki zamknięte w słoikach, a także spróbować pyszne dżemy z jabłek i truskawek. Następnie Skrzaciki wykonały własne przetwory – kiszoną kapustę. Praca rozpoczęła się od przygotowania kapusty, dzieci obejrzały i zapoznały się z działaniem szatkownicy, własnoręcznie starły marchewkę na tarkach. Poszatkowana kapusta została posypana solą, a po dodaniu przypraw włożona do słoika. Na koniec kapusta była dokładnie ubita w słoiku, aż puściła soki. Dzieci chętnie i z duży zaangażowaniem pracowały pod czujnym okiem pani Ewy. Słoi z kapustą został umieszczony na półce, gdzie przedszkolaki będą mogły obserwować proces fermentacji. Składamy serdeczne podziękowania!